vårvindar

Ja, nu blåser de på riktigt, som vi längtat; vårvindarna. Denna veckan är Indigo Garden ute och jobbar i trådgårdar runtom i Järna och Södertälje. På agendan finns bland annat en vresros-häck som inte rörts på många år (de flesta rosor beskärs lite senare, när björkarna har ’musöron’ men vresrosor kan man gott ta nu), riktigt vildvuxen lavendel och allmän vårstädning. Det är härligt varierat jobb med beskärning, häck och buskklippning, räfsning, nerklippning, kantgrävning med mera.

Denna och nästa vecka är de sista som vi jobbar med vinterbeskärning av fruktträd, så passa på om du önskar det. Unga äpple- och päronträd är bra att ta nu på vintern eftersom det stimulerar tillväxten.

Ingen stress med äldre träd dock, fruktträd kan gott beskäras under juli, augusti och september (kallas JAS i trädgårdskretsar) också. Faktum är att många fruktträd mår bättre av det och det minskar skjutandet av så kallade vattenskott. Har sett otroligt bra resultat genom åren. Ibland till min förvåning bara på ett par år kunnat ställa om riktigt obalanserade träd med alla grenar kapade och utseende av en igelkott. En alldeles för vanlig sorglig syn i villaträdgårdar. Som med mycket annat i trädgården är en felaktig ’quickfix’ ofta något man får tampas med i många år efteråt i form av desperata beteenden hos växten i fråga.

Det blommar inne och ute; de få lökar som kommit upp hos mig. Planterade väl ett 100-tal av olika sort och kort efter festade sorkarna upp nästan varenda en. Det var svårt att förlåta. Inne blommar körsbärskvistar på köksbordet, fuchsior, pelargoner och till min glädje Dr Westerlund.

Hör av er om ni behöver hjälp med något i trädgården, vi är så taggade och inspirerade nu!  073-572 33 70 anna@indigogarden.se

Hälsningar Anna

ps. inte hunnit fota, men ska publicera bilder också snart!