Ogräs, musöron och färgkombinationer.

Hej,

Tänkte visa några bilder från min egen och andra trädgårdar, som kan vara till inspiration. Nu är det fullt ös för Indigo Garden;  senaste månaden har det varit mycket beskärning, främst av prydnadsbuskar, häckar och rosor samt varierad vårstädning. Vi har även påbörjat olika designjobb.

Nu har björkarna slagit ut i små musöron och då är det hög tid för rosbeskärning. Trots att mina armar är sönderrivna vid den här tiden älskar jag den. Rosor är lite luriga eftersom vissa blommar på ettårsskott och vissa på årsskott, vissa kan man beskära hårt och vissa ska man ta det snällt med, så det gäller att veta vilken man har i trädgården. Om du köper nytt, skriv alltid upp vilken sort du har så du kan kolla upp i framtiden. Ett annat tips om du får sönderrivna armar är calendulasalva, lindrar direkt. Jag använder Weledas men det brukar ju även finnas gott om lokala varianter och är dessutom enkel att tillverka själv.

Häromdagen hade jag slut på grönsaker hemma, och behövde snabbt ha mat. Då slog det mig, det är ju ogrässäsong nu. Ut i trädgården till ’kirskålslandet’ (som tur är bara på ett ställe, runt ett träd. Där kan det få frodas.) och skördade fin spröd kirskål (Aegopodium podagraria).

IMG_0159

Fräste lätt med grönsaksbuljong, svartpeppar och god olivolja. Sen blandade jag med pasta, pesto och oliver och det blev en delikatess-måltid. Det tyckte också mitt sällskap, som åt ogräs för första gången. Om du inte provat än, gör det nu. Använd som spenat i grytor, soppa eller paj till exempel. En annan favorit är kirskålspesto, med pumpakärnor blir det jättegott.

Hittade en bra sida om kirskål om du blir nyfiken att läsa mer:

http://hastenskoloni.dinstudio.se/text1_30.html

Wikipedia har också bra information.

I trädgårdar kan du vara ganska trygg att det är kirskål, men vilt finns det liknande växter som är giftiga, så ha en bra flora med dig om du är osäker. Ett annat ogräs som är på topp nu är klassikern brännässla (Urtica dioica) så på med handskarna för att njuta av även denna delikatess.

Nu till inspirationen:

Bild 1 och 2 är fina färg-kombinationer på vårlökar. Den första är tidigt blommande orange-röda vildtulpaner tillsammans med blå skilla. Det orange:a i tulpanerna kontrasterar den blå skillan och det röda i tulpanen det gröna i bladverket. Orange med blått är så snyggt, funkar öven med perenner men där krävs att det är välplanerat för att få till det snyggt.

Andra bilden är från min trädgård. har redan berättat att mössen tog nästan alla tulpanlökar. Desto mer njuter jag av dessa då. En annan lyckat färgkombination med kall gul och kall blå. Under kommer myskmadra (Galium odoratum) som senare döljer lökarnas vissnande bladverk.

Den sista bilden (ursäkta dålig kvalite: mobilkamera!) är en kaprifol (Lonicera caprifolium) som får växa på slanor av hassel. En helt gratis och enkel lösning om man till exempel har en kaprifol eller annan klätterväxt som lever någonstans i trädgården som en kvarleva från en svunnen tid och man inte riktigt vet vad man ska göra med den. Inte helt ovanligt hos denna överlevare.

Önskar er alla en skön försommar med mycket trädgårdsglädje!

Anna

IMG_0154

 

 

 

 

 

 

IMG_0160

hasselstaket
hasselstaket